Consument ontmoedigd van merendeel winkelketens

onderscheidend-vermogen-retailersRelevant blijven voor de consument. Daar draait het om bij het ‘nieuwe winkelen’. Q&A Research & Consultancy onderzocht welke winkelketens wél en welke niet aan deze stelregel voldoen.

Slechts 14% onmisbaar voor consument
De conclusie van het zogenoemde Retail Ranking 2014 onderzoek van Q&A is niet bepaald bemoedigend. Slechts 14% van de retailers is onmisbaar voor de consument. De rest weet zich niet duidelijk te profileren en speelt onvoldoende in op het veranderende koopgedrag. Het resultaat is dat ze een onzekere toekomst tegemoet gaan, concludeert Q&A. Het onderzoeksinstituut onderscheidt drie factoren die bepalend zijn voor de toekomstbestendigheid van winkels: een onderscheidende winkel, het vermogen om veel traffic te genereren en een goed online profiel. De top 5 van winkelketens die aan deze voorwaarden voldoen wordt gevormd door Deen, IKEA, Kruidvat, Albert Heijn en ICI Paris XL.

Niet meer dan 10% maakt klant écht blij
Klanten blij maken zou de doelstelling van elke winkelketen moeten zijn, weet Q&A. Maar nog een 10% van de retailers slaagt erin hun klanten écht blij te maken. Winkels waarvan consumenten in ieder geval wél blij worden zijn IKEA en Rivièra Maison. Bij 30% van de retailers verlaat de klant de winkel zonder een glimlach. En dat terwijl winkels onmisbaar zijn als ze hun klanten blij maken of in een dagelijkse behoefte voorzien. Tegenover de 14% retailers die als onmisbaar worden beschouwd staat 12% waarom niemand een traan zal laten als ze morgen verdwenen zijn.

Bijna kwart retailers heeft geen webshop
Veel winkels hebben vooral te kampen met een gebrek aan loyale klanten, constateert Q&A. Het is ronduit ontluisterend dat 80% van de retailers niet op een terugkeer van klanten hoeven te rekenen voor hun volgende aankoop. Consumenten wisselen gemakkelijk van de ene naar de andere winkelketen. Maar een paar retailers per branche weten klanten werkelijk aan zich te binden. Dat bijna een kwart van de retailondernemers nog geen webshop heeft, kan hen wel eens fataal worden, meent Q&A. Voor de toekomstbestendigheid is dit essentieel voor omzetbehoud.

Q&A Retail Ranking